10 grudnia 2011

Chleb cynamonowy

Uwielbiamy świeże pieczywo z samego rana, chrupiącą skórkę, zapach chleba. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, proponujemy oryginalny sposób na przygotowanie własnego chleba. Tym razem w towarzystwie cynamonu. Już dziś zaskoczcie swoich domowników!

Składniki:

- 1 szklanka mleka

- 6 łyżek masła

- 2 jajka

- 1/3 szklanki cukru

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki cynamonu

- 2 łyżeczki drożdży

Przygotowanie:

Rozpuścić masło z mlekiem. Podgrzewać, aż będzie ciepłe, ale nie gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Dosypać drożdży pozostawić na 10 minut. Następnie połączyć mąkę z solą. Dodać do tego cukier, jajka i wymieszać dokładnie mikserem. Potem zagniatać ciasto około 10 minut, jeśli będzie zbyt lepkie, dodać ¼ szklani mąki i ponownie zagniatać. Odstawić w ciepłe miejsce, skropić odrobiną oleju , przykryć całość ściereczką i czekać koło 2 godzin. Po tym czasie zwinąć ciasto w prostokątny rulon o długości od 18 do 24 cm. Wymieszać cynamon i cukier, i posypać równomiernie na ciasto. Delikatnie zwijać ciasto, trzymając mocno i zwarcie. Posmarować wyrobiony bochenek rozpuszczonym masłem. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wymieszać jajka z mlekiem i rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 40 minut. Po tym czasie zostawić na kilka minut w piekarniku, aby ostygł.

Teraz tylko pozostaje delektować się smakiem świeżego, ręcznie robionego chleba.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz